Fittanyuka

Fittanyuka

2010. szeptember 23., csütörtök

Hogyan tartsuk sejtjeinket fiatalon??

Hírlevelem folytatása...


....A szervezet savasodása esetén csökken a koncetránciós és gondolkodó képesség. Természetesen a nyugtalansággal, ingerlékenységgel az álmatlanság is együtt jár. Ha valaki a fenti tüneteket észleli magán, az mindenképpen az elsavasodás első jelei.

A savasodás sok kálciumot von el a szervezettől:
Az elsavasodás egyik következménye a mészhiány is. Ugyanis, hogy a szervezet biztosítani tudja a sejtek és működéshez szükséges elfogadható bázis közeget, bevet egy titkos tartalékot: elkezdi a csontokból, fogakból, sejtekből kalciumot kivonni. Ez ugyanis képes a savakat közömbösíteni.
 Igaz, hogy ennek csontritkulás, csonttörés, fogszúvasodás lesz az eredménye, de a szervezet szempontjából sokkal fontosabb, hogy a ph - egyensúly rendben legyen, mint az, hogy a csontjaink, fogaink milyen állapotban vannak. A szervezet két rossz közül, mindig a kevésbé rosszat válassza, az életben maradás miatt.
Tehát nem az a megoldás, ha kálciumhiányosak a csontjaink, hogy sok tejterméket, sajtot eszünk amivel még jobban savasítjuk a szervezet, hanem inkább  elkezdünk végre több zöldséget, élő, zöld ételt enni ( Pl: salátát).
Az idegeknek is van kalcium tartalma, a szervezet innen is kivonja a kálciumot, és ennek idegfájdalmak, ideggyulladás az eredménye. A csontritkulás népbetegségnek számít, szinte természetesnek tartják, azzal magyarázzák, hogy a korral jár, ez balgaság!
De ha az ember odafigyelne arra, hogy lúgosító hatású legyen az étrendje, még száz éves korában sem szabadna, hogy csontritkulása legyen!
A vegyes étrend, ami a húst, tojást, fehér cukrot és fehér lisztet tartalmaz, elsavasítja a szervezetet, viszont A NÖVÉNYI, VEGÁN  LÚGOSÍTÓ HATÁSSAL BÍR.

Akárhogy is odafigyelünk, tény és való, hogy egy kevés savasító étel mindenképpen bekerül a szervezetbe, nagyon nehéz azt megoldani, hogy csak lúgosító hatású ételek kerüljenek be.
Amire törekedni kell, hogy a napi étrendben 80-90 %-ban lúgosító hatású ételek legyenek, és csak 10-20 %-ban szerepeljen savasító étel.
A sejtjeink akkor érzik jól magukat, akkor tudnak jól működni, ha enyhén lúgos közegben vannak.
Az oxigén, ami nagyon fontos a sejtek működéséhez, akkor tudják megfelelő mennyiségben felvenni, ha enyhén lúgos környezet veszi őket körül. Savas környezetben nincs oxigén!
És ne feledjük, hogy oxigén szegény környezetben szaporodnak a rákos sejtek!!
Oxigén nélkül egészséges sejtjeink pusztulnak, öregednek. Tehát tartsuk fiatalon a sejtjeinket!

És mindez az életmód nem lemondással jár, inkább az élelmiSZEREKET táplálékra cseréljük .
És a mennyiség helyett a minőséget részesítjük előnyben!
Ha nem tudjátok mit is főzzetek, mit is egyetek, akkor a gastro oldalamon  közel 200 recept közül választhattok! Mindegyik lúgósító és ízletes.
Néha egy kis "kilengés" is belefér egy kevés vegán sütemény formájában, mivel ezeken  a szervezet könnyedén túllendül. Viszont ha rendszeresen napi szinten élünk savasító ételeken az egy idő múlva ( mindenkinél máskor jön el ez az idő) megbosszulja magát, mert a szervezetünk tűrő képessége sem korlátlan! Sohasem késő, akár most is elkezdheted:)

4 megjegyzés:

  1. Szia:) Régóta olvaslak, én vegetáriánus vagyok 20 éve, vegán is voltam fél évig, csak sajnos eltiltottak tőle, mert pajzsmirigy alulműködésem, és autoimmun pajzsmirigygyulladásom van, ez miatt nem ehetek szójás dolgokat. Valahol olvastam, hogy a vegán étrend veszélyes lehet, mert az állati fehérjék hiánya miatt idősebb korban felléphet demencia. Tudom, egyébként nagyon megoszlanak a vélemények arról, kell -e az állati eredetű élelmiszer, sőt hogy káros a tej, tejtermékek fogyasztása, de érdekelne a véleményed nagyon , vajon igaz lehet ez a dolog az időskori elbutulással kapcsolatosan? Még kérdeznék egy dolgot, ha nem haragszol, nádcukrot használok, valamint agave szirupot(abból nem merek sokat, mert valahol azt olvastam, megkeményíti az érfalakat), és xilitre akartam váltani súlyproblémák miatt, de nagyon nem bírja a gyomrom. Szerinted hozzá lehet szokni?(sajnos 8 éve kényszeres evéssel küzdök-súlyos lelki problémákmiatt- elég sok szénhidrátot és édességet ettem, most küzdök a sok felszedett kilóval, le szeretnék fogyni. )Várom válaszod, előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Igen sok a megoszló vélemény a húsevésről! Az én véleményem az, hogy hússal és hús nélkül is lehet "rosszul", hiányosan és savasítóan táplálkozni. Én nem eszem húst, egyik oka, hogy az élelmiszer ipar által tálalt hústermékek tele vannak antibiotikummal, hormonokkal, stb. Ehelyett inkább a nem hús evést választom, köszönöm szépen.
    Másik oka az spirituális, a húsevés agressziót, depressziót, félelmet generál, ezeket az érzéseket táplálja, mert mindennek van rezgése, a hús egy halott anyag, test, alacsony rezgésszámmal.
    Továbbá ne feledkezzünk meg a mikroorganizmusokról sem, a hús ( tetem) hemzseg ezektől!! Harmadsorban pedig savasít, halott anyag! Ezek az okok amiért nem eszem húst, mindenki döntse el saját maga, hogy számára így is kell-e a hús, mint "táplálék". Javaslom Dr, Robert Young könyveit, ott olvashatsz az időskori elbutulás okáról: az erek meszesedése, vagyis a szervezet oxigénhiányos állapota ( sejtek oxigénhiánya). Ettől jobban kellene félni, mert például oxigénszegény környezetben szaporodank a rákos sejtek is a mikroorganizmusokkal együtt! ( gombák, vírusok, baktériumok, élősködők, stb.)
    Nyugodtan válts át xilitre, a szervezet nem cukorként kezeli, a nádcukor is cukor. Tiszító hatása van a belekre nézve, amitől megincsak nem kellene félni, inkább attól, hogy ha ezek a dolgok bent maradnak, ha érted mire gondolok!? Egyébként mértékkel fogyasztva,egy kis idő múlva nem érzed majd ezt a hatást.
    Remélem tudtam segíteni. Szép napot kivánok! fittanyuka

    VálaszTörlés
  3. Kedves Emi!Köszönöm gyors válaszodat próbálkozni fogok a xilittel akkor ezek után is. Mint írtam 20 éve vagyok vegetáriánus, anno Schirilla György könyvét olvasva lettem egyik pillanatról másikra vegetáriánus (addig sem ettem túl sok húst).Sajnos szomorúan hallottam, hogy Schirilla viszont újra húsevésre adta a fejét, pedig előtte ő volt az aki úgy írt ugye a húslevesről mint hullateáról . Párom és a 14 éves lányom esznek húst, de csak csirkét és pulykát, én lakto-és ovo vegetáriánus vagyok. Szívem szerint vegán lennék, mert irtózatosan sajnálom az állatokat, és nem szívesen eszek tejtermékeket és tojást sem. Vegetáriánusságom nálam az állatszeretetből fakad, de természetesen nem mellékes egy cseppet sem az egészséges élet mivolta-hús nélkül. Régebben nem voltak súlyproblémáim, de aztán jött a kényszeres evés, ami teljesen kiforgatta önmagából a szervezetem-nőgyógyászati problémák, fejfájás, emésztési zavarok. (Mondjuk a fejem már régebben is fájt, csak nem ennyire)Erre jön még a pajzsmirigypanaszokkal járó fáradtság,szóval borzalmas. Kérhetném tanácsodat abban, hogy Te az Én helyemben merre indulnál el a szervezet helyrehozásában? Böjtöket nem igazán bírom, sok a gyomorsavam, fejfájás azonnal beindul, stb. Ha ebben még segítenél tanácsokkal, nagyon megköszönném. Itt jegyzem meg, hogy mint már írtam, régóta olvaslak, és nagyon nagyra tartom a munkádat az egészséges életmóddal kapcsolatban, gratulálok a kitartásodhoz, és a felvilágosító munkádhoz, sokaknak segítesz Én úgy érzem:) Köszönöm a segítségedet előre is: Niki

    VálaszTörlés
  4. Kedves Niki!

    Abból amit leírtál, azt gondolom, hogy egy 2-es (3-as is lehet már)fokozatú elsavasodás van nálad is. Ne feledd, nem elég csak a nem húsevés, hogy a testnedveid, véred Ph-a rendben legyen. Azt tanácsolom, hogy hagyd el a tej,-tojást. A tejtermékek nagyon veszélyesek, többször írtam, amellett, hogy savasítanak!
    Fogyassz helyettük növényi tejeket, tejszíneket, stb. Figyelj az ételtársításokra: a Mit-Mikor-Mivel elv szerint. Egyél több lúgosító nyers, párolt zöldséget és emeld meg a víz fogyasztásod mennyiségét ( tiszta, lúgos víz, legalább 9-es ph!)Kerüld a gyümölcsöket, cukrot, szénhidrátokat az első időszakban. Késöbb néhány gyümölcs vissza térhet. Kivétel a citrom, azt eheted, facsarhatod bármikor!
    Legyen rendszer az étkezésedben: pl: tudd, hogy reggeli időszakban milyen ételeket ehetsz, eszel, ebédre milyet és vacsorára. Iktasd be az eszenciális olajok fogyasztását ( lenmag olaj, kender magolaj. Sok zöldet, zöldséget iktass be. Egyenlőre ennyit tudok így ismeretlenbe írni neked! Ha szeretnél komolyabb segítséget: menü-koordinációt, személyre szabottan akkor légyszíves írj személyes emailt ide: fittanyuka@gmail.com
    Ne csüggedj, nem vagy elkésve, viszont jól érzed, hogy változtatnod kell! Szép napot neked!

    VálaszTörlés

Írj te is véleményt, vagy kérdezz!