Fittanyuka

Fittanyuka

2010. február 23., kedd

Érdekességek a méregtelenítő kúráról

Ma meglepődtem amikor megláttam, hogy mennyien "jelentkeztetek" , vagy legalábbis érdeklődtők a tavaszi méregtelenítő kúra után! Habár biztos lessz lemorzsolódás, de sebaj!
Biztos vagyok benne, hogy együtt könnyebb lesz!! Én egyébként egy évben kétszer tartok 7 napos léböjt kúrát ( Eggyet tavasszal húsvét előtt, általában márciusban, a másodikat ősszel, október végén!) és tapasztalatból tudom, hogy a hullámvölgyeknél mindig magányosan éreztem magam!
Tudtam, hogy hamar elmúlik a rosszhangulat, gyengeség stb. , de jó lett volna valakivel beszélgetni aki hasonló cipőben jár! Finoman szólva ,valljuk be jó érzés tudni, hogy nem csak én " szenvedek":)
Viszont azt is tapasztalatból tudom, hogy az első 3 nap a kritikus és amikor a szervezet átáll az ún. belső táplálkozásra  az éhségérzet tulajdonképpen megszűnik!

Én a léböjtkúrát preferálom, több szempontból is:
 A frissen facsart levek vízzel higított formája alkotja a napi folyadékbevitel kb. felét. Ezekkel elegendő gyümölcscukor kerül a szervezetbe ahhoz, hogy a vércukorszint ingadozása elmaradjon, ezáltal közérzetünk is kellemesebb marad. Ezenkívűl főleg a zöldségek friss levével bázisokhoz is jut a szervezet, amelyek a felszabadúló savak közömbösítésében játszanak fontos szerepet!
A zsírban raktározodott salakanyagok a 3-ik nap után kezdenek felszabadúlni, ezért nagyon fontos, hogy mindig álljon elegendő bázis a semlegesítésükre, ezzel kivédhetőek a böjtkrízis kellemetlen hatásai.
Az izmok leépülésének elkerülése érdekében fontos, hogy azért könnyed mozgásokat végezzünk, mint pl:
laza futás, kocogás, nagyobb séták, jóga, pilates , vagy könnyített torna stb.

A hatást nagyon jó fokozni 1-2 alkalommal beiktatott infra szaunával, sokszor úgy éreztem amikor kihagytam, hogy nem értem el azt a hatást, az izzadás a kúra alatt fontos, mert a bőrünkön keresztűl is rengeteg méreganyag távozik, hiszen ez a legnagyobb kiválasztó szervünk!

Még egy fontos érv a léböjt mellett, hogy munka mellett is végezhető!!
Mai életünben nehezen kivitelezhető, hogy elvonuljunk a világtól egy erdei házba, vagy egy szépségfarmra ( van aki persze ezt mególdhatja).
Mégis azt tanácsolom, hogy aki még SOSEM BÖJTŐLT CSAK 3 -4 NAPOS lékúrát tartson, ne legyen telhetetlen, mert így is sokat tesz az egészségéért!!
És még egy FONTOS dolog ez nem egy verseny, hogy az nyer aki tovább bírja!! Itt mindenki nyer azis aki 3 napig lékúrázik!

Amúgy a   rövid böjtölések fokozzák az életképességet, a szervezet immunrendszere is hatékonyabban kezd el működni!
Feltettem egy kis közvélemény kutatást, hogy kik vannak többen? A tapasztaltabbak, vagy a kezdők!?
Pipáljatok légyszíves:)!