Fittanyuka

Fittanyuka

2010. október 16., szombat

A böjtölés tudománya

A böjtölés az emberiség legősibb gyógykezelési eljárása ( nem a modern orvos tudományé). Már ős apáink megfigyelték, hogy néhány napos böjt után a vitalitás és energia megújulása mutatkozik a szervezetben.
A természet hasznosítja ezt a kiválasztási funkciók felgyorsításának céljára, míg a szervezet csodálatos gazdasága profitál abból a pihenésből, amit az emésztő funkcióknak, valamint a szervezet lelassult tevékenységének köszönhet..
Betegség esetén a természet keresi annak a módját, hogy kiválasszon, aztán egyre többet és többet ürítsen ki, amíg azok eldugult belső járatok, amelyek az életerő és energia közvetítő eszközei, felszabadulnak és a tökéletes egészség helyreáll.

A hivatalos gyógyászat általában úgy tekinti a böjtölést, mint egy rossz, vagy akár veszélyes dolgot az emberi szervezet számára, és egy kalap alá veszi az éhezéssel.
A léböjt nem éhezés, sőt inkább Lé lakomának is nevezhetjük, mert ilyenkor koncentrált formában vesszük magunkhoz a tápanyagokat. Kivéve a víz böjtnél, viszont ezt nem javaslom senkinek felügyelet nélkül végezni!

Nézzük mi is történik az emberi testben a böjtölés ideje alatt!?

Tudjuk, hogy a szervezet energiájának egy jelentős részét az emésztési tevékenység használja fel.
 Amikor mi nem juttatunk ételt a testbe, akkor a szervezetnek mindazon erői, amelyeket az emésztési, kiválasztási tevékenység köt le, felszabadulnak.  A szervezet azon erői, amelyeket rendszerint megbénít a bevitt káros anyagok elleni küzdelem, és a fölöslegek kiválasztása - valamint az, hogy az ésszerűtlen táplálkozás által provokált erjedések eltávolításával vannak elfoglalva, -felszabadulnak a böjtölés által nyújtott pihenés révén.

A szervezet elkezdi felélni saját tartalékait, és a felszabadult erők elkezdik a káros hulladék anyagok különböző, régi, helyi felhalmozásainak és lerakódásainak eltávolítását, amire a szervezetnek, amikor a fölöslegek naponkénti beáramlásával van elfoglalva , sem energiája, sem ereje nincsen.
A böjtölés során ez az eltávolítási folyamat felfokozott intenzitással folyik.

Szomorú, de igaz tény, hogy általában sokkal többet eszünk, mint amire a szervezetnek szüksége van, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. A böjtölés egy jó ellensúlyozó tényező , a különböző táplálkozási fölöslegekkel szemben, amelyek a természet ellenes életmódnak köszönhetően, a sok vegyszeres élelmiszernek, a túlzott állati fehérje fogyasztás során felhalmozódnak..
És még amikor a többlet tápanyag nem is tartalmaz mérgező összetevőket, vagy nem fogyaszt az illető személy sok állati fehérjét, akkor is van legalább egy jó adag keményítő és zsiradék, ami lerakódik a szervezetben.
A böjtölés értéke és jelentősége az adott étkezési szokásoktól is függ.
Nagyon értékes terápia a túltápláltsági esetekben, a kikerülhetetlen méreganyagok ( víz, levegő, adalék anyagok, kozmetikumok, háztartási vegyszerek stb.) kiürítésében, és minden olyan betegségnél aminek ez az oka.

Ami fontos, hogy ésszerűen böjtöljünk!
Tudnunk kell, hogy meddig böjtölhetünk, ez nagyban függ attól, hogy milyen életmódot folytatunk?! Milyen táplálékon élünk? Mennyi állati fehérjét, feldolgozott ételt, gyógyszereket eszünk? Átlagosan mennyi folyadékot iszunk? Minél természetesebb ételeket eszünk annál könnyebb a böjt.
Sajnos annak a legnehezebb a böjtölés, aki az élelmiszer ipar ételein él és a szervezete nagyon elsavasodott állapotban van! Viszont arra kell gondolni, hogy ezeket a méreganyagokat jobb kívül tudni a szervezeten, mint hogy belülről tovább mérgezzenek. Ez a savasodási folyamat visszafordítható, erre a legjobb első lépés egy léböjt kúra.

Böjtölést nem ajánlott, sőt tilos előkészületek , vagyis bevezető szakasz nélkül végezni, főleg olyan személynek aki a " hagyományos" mindenevő kategóriába tartozik!!

Egyéni kérdéseiteket várom, mivel mindenkinél egyéni kell, hogy legyen a böjtölés időtartama, a fenti összefüggések miatt.


fittanyuka