Fittanyuka

Fittanyuka

2010. december 9., csütörtök

Glikémiás index és az egészséges táplálkozás

Manapság már annyiféle nézet és szempont van amit figyelembe vehetünk ahhoz, hogy kialakítsunk magunk számára egy egészséges táplálkozást. Sokkszor úgy érezhetjük, hogy elveszünk a pH érték, glikémiás index, kalória tartalom, stb. között.
Nem mellékes észrevétel, hogy a magas GI tartalmú ételek ugyanakkor erősen savasítanak. Tehát egy lúgos étrend szinte teljesen kizárja a magas GI tartalmú ételeket.
Javaslatom, hogy mindegyiket tanulmányozzuk át, próbáljuk ki és amit magunkénak érzünk akkor építsük be az életmódunkba.
Viszont ha már megvan a baj, vagyis ha van súlyfeleslegünk ( nagy rizikó faktor), vagy rosszabb esetben már van valamilyen kialakult civilizált betegségünk, ( cukorbetegség, rák, magas vérnyomás, savasodás) akkor mindenképpen figyeljük ezt a fránya glikémiás indexet az ételeinkben.

Szénhidrát, glükóz, inzulin

A glikémiás indexet eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére használták, de testsúlyunk kordában tartásában, csökkentésében is jó hasznát vesszük. A cukorbetegeknek kiemelten fontos, hogy tudják, egy adott étel elfogyasztása milyen hatással van a vércukorszintjükre.

A szénhidrátok feldolgozása elsősorban a vékonybélben történik. A szénhidrátból cukorfélék lesznek, a legfontosabb közülük a glükóz. A cukrok felszívódnak a vérkeringésbe, majd az inzulin nevű hormon segítségével a sejtekbe.

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan bomlanak le, a vércukorszint ezek fogyasztásakor lassabban és egyenletesebben emelkedik, majd csökken. A magas glikémiás indexű ételek esetében a vércukorszint hirtelen emelkedik meg, majd esik le - erős éhségérzetet okozva.
A gyümölcsök GI-értéket befolyásolja az érettségük is, a többi élelmiszernél az előállítás folyamata, a főzés és tárolás módja is. Ha alacsony GI-indexű ételt is tartalmaz az étel, amit megeszünk, a teljes étkezés glikémiás indexét csökkentjük, de befolyásolja az értéket a rosttartalom, a keményítők, a fehérjék és a zsírok mennyisége is.


A glikémiás index és a fogyókúra

Több fogyókúrás módszer is a glikémiás indexek figyelemmel kísérésén alapul. A kutatások azt bizonyítják, hogy hatékonyabb a súlyleadás ha alacsony glikémiás index tartalmú ételeket fogyasztunk.


Akkor nézzünk pár ételt és a GI értékeket:

Alacsony GI

Lencse, csicseriborsó, alma, körte, répa, mogyoró, mandula, napraforgómag, árpa, köles, hajdina, zeller, az összes leveles zöldség, paradicsom, uborka, cukkini, padlizsán. Édesítők közül a xilit és a stevia.

Közepes GI

Méz, füge, mangó,krumpli, kuszkusz, basmati rizs, barnarizs,kakaó, banán, kukorica, teljeskiörlésű lisztek, növényi tejek.

Magas GI

Fehér rizs, fehér liszt, kenyér,hagyományosan készített péksütemények, cukor, édességek, csokik, gyümölcslevek, alkohol.

Már akkor nagy sikereket érhetünk el ha a magas GI tartalmú ételeket teljesen töröljük az étrendünkből.

Még sütit is lehet enni, csak a megfelelő alapanyagokból elkészítve. Közeleg a karácsony és íme egy alacsony GI tartalmú áfonyás muffin recept:)!