Fittanyuka

Fittanyuka

2012. október 2., kedd

Bevezető és Böjt Nap - Menüminta




Az előző hírlevelemben írtam  egy bevásárló listát hogy melyek azok a dolgok amelyekre szükséged lesz a kúra alatt!


Pontos adagokat nem adtam meg, mivel nem tudom pontosan, hogy ki meddig és hány napig szeretne böjtölni! Hogy miből hány kg. szükséges sok mindentől függ.

Függ, hogy milyen minőségű a zöldség, gyümölcs, mennyire lédús, hogy mennyire jól présel a centrifuga és a személyes igényektől is függ. Segítség lesz az , ha leírom, hogy egy aktuális lé nap hogyan is néz ki. Ez természetesen nincsen kőre vésve.

Ha úgy érzed , hogy több folyadékra van szükséged, mivel mindenkinek más az igénye, nincs két egyforma ember, vagy többet iszol, mint az itt leírtak , vagy mert éppen leesett a vércukorszinted és inkább gyümölcslevet innál, nem zöldség levet akkor természetesen picit eltérsz az itt leírtaktól, attól még helyesen folytatod a böjtöt.

Viszont van néhány szabály amelyet be kell tartanod:

1. Egy időben nem fogyasztunk együtt zöldség és gyümölcs levet, mert a gyümölcs cukor tartalma miatt erjed és sajnos ha egyidőben fogyasztod bármi mással, kivéve a vízzel, annak erjedés lesz a vége! Próbálj meg egy adott nap egyféle leveket inni, így könnyebben kifejtik gyógyhatásukat.

2. Mindig vízzel hígítva 1/2 arányban fogyaszd a leveket!

3. Böjt előtti nap, habár már írtam a bevezető szakaszról,de nem győzőm hangsúlyozni, hogy ne fogyassz állati eredetű ételeket, se kávét, alkoholt, hanem hangolódj rá a böjtre, egyél minél több nyers gyümölcsöt , zöldséget, salátát, levest és sok folyadékot igyál vizet és gyógyteát.

Íme egy minta a Bevezető napra:


Reggel:

Ébredés után 3 dl víz friss citromlével, vagy 1 bögre menta tea, vagy zöld tea , vagy más gyógynövény tea ízesítés nélkül.

Zabpehely vízbe vagy növényi tejbe áztatva kevés mézzel fahéjjal és friss vagy aszalt gyümölccsel.

Tízórai: friss gyümölcs

Ebéd : Bármilyen vegán zöldség leves ( Receptek találhatóak a gastro blogomon)
Bármelyik vegán könnyű menüt választhatod a blogomról, minél egyszerűbb annál jobb! Természetesen a desszertet most hagyd ki:(

Pl: Párolt zöldség, barna rizzsel kevés tofuval.

Uzsonna :  kevés olajos mag

pl:mandula, mogyoró nem pörkölt és sózott : natúr formában. 1-2 maréknyi.

Vacsora: Friss saláta, olíva olajos - citromos dresszinggel, receptek szintén találhatóak a gastro blogon.

És napközben az étkezések között és NEM ALATT, SOK FOLYADÉK az imént felsoroltakból, legfőképpen víz ami nem szénsavas és nem csapvíz!

Ezzel a menüvel kellően ráhangolódtál a böjtre!



És akkor nézzük a böjt napot!

Böjt nap Minta:


Reggel ébredés után fontos, hogy a méregtlenítést úgy kezdjük, hogy vastagbél tisztítás. Mivel sokak számára idegen a beöntés ezért én valamilyen természetes növényi hatóanyagot javaslok.

Amit én személy szerint inni szoktam az a szenna levél tea. Teljesen semleges ízű, gyógytea és nagyon hatásos, kb. 5 óra elteltével jön a hatása és fontos, hogy akkor mellékhelység közelben légy! Nem szükséges sokat innod belőle, csupán egy bögrényit kb. 3 l-t.

1 Nap:( gyakorlatilag a többi nap is hasonló annyi különbséggel, hogy nem szükséges minden reggel szenna levél teát innod! A préselt levek is tisztító, hajtó hatásúak, akkor igyál újra szenna teát, ha úgy érzed mégsem indult be kellően a tisztulás a vastagbélen keresztül! A böjtnél nagyon fontos, hogy a vastagbél rendszeresen tisztuljon, mert ez kulcsfontosságú, mivel ott nagyon sok méreganyag halmozódik fel!)

Ébredés után 1 bögre szenna levél tea( forrázatot készítesz, kb. 1/2 evőkanálnyi levélből) -0.3 l.

Reggeli: frissen préselt gyümölcslé, pl.: almalé ( 4-5 db nagyobb lédús almából préseld) és vízzel hígítod.

Ha van présed amely préseli a búzafüvet és a leveles zöldségeket. Ideális ha éhgyomorra klorofillben gazdag levet fogyasztassz. Ilyen esetben várnod kell, kb. fél órát, hogy gyümölcslevet fogyaszthass.



Tízórai: gyógytea: pl: menta, vagy zsúrlófű, vagy a bevásárló listán lévők valamelyike,
 ( előző levelem) - 0.5 l

Természetesen ihatsz, ha igényled még híggitott gyümölcslevet!

Ebéd: Zöldség leves turmixolva, átszűrve.

Vagy frissen préselt zöldség lé:
Pl: káposzta, zeller és ezeket a leveket vegyítheted a magasabb cukortartalmú zöldségek levével, hogy finomabb legyen, mint pl: sárgarépa, cékla!

Pl: friss káposzta lé - sárgarépával+víz , vagy zeller lé - céklával+ víz! Kb.: - 0.5 l

Délután igényed szerint ihatsz gyümölcs vagy zöldséglevet, mint már írtam hígítva és sosem együtt fogyasztva a zöldséget a gyümölccsel!

És minél többet inni és inni és inni, vizet citromlével, simán, és teának!

Vacsora: Újra turmixolt zöldségleves, vagy préselt zöldség lé, vagy mindkettő!

Az esti órákban már inkább ne fogyassz gyümölcs levet, a gyümölcs élénkít ezért inkább reggel, délelőtt, vagy kora délután fogyaszd, a zöldségek, meg tisztítanak, ezért az esti órákban preferáld!

Lefekvés előtt: Gyógytea amely segítí a májat a méregtelenítésben! pl.: menta, vagy zsálya tea. - 0.3-0.5 l.

Mivel amikor nem böjtölünk is meg kellene, hogy igyunk kb. 3 l folyadékot, ezért most amikor tisztítunk ez a mennyiség a duplája is lehet, mivel most átmossuk a szervezetünk! Tehát legalább kb. 5 l folyadékot kell meginnod!



Kiegészítés a bevásárló listádhoz:

Miből mennyi lesz?

Mint már írtam ki kell, hogy tapasztald, hogy mennyi préselt levekre van igényed fentieket betartva.

Viszont azért írok pár példát hozzávetőlegesen, hogy miből mennyi lesz?!

Sárgarépa: 1 kg répából lesz kb. 3-4 dl préselt lé!

1 kg céklából szintén ugyanennyi levet tudunk nyerni.

Ha káposztát vásárolsz válaszd a nagyobb fejeket ezek lédúsabbak. Ha 6-7 napos böjtöt tartasz akkor 2-3 nagyobb fej elég lesz. Mert levest is főzünk a káposztából!

Spenót: 0.5 kg-ból lesz szintén 3 dl lé, viszont ezt mindenképpen vegyítened kell répa vagy cékla lével mivel zöld és nagyon vad az íze, viszont erősen tisztít, lúgosít és rengeteg vasat tartalmaz!!

Ebből a zöldségből nem tudsz sokat előre bevásárolni, mert megfonnyad és veszít az értékéből. Azt javaslom 1 kg.-nál többet ne vásárolj előre.

A többi zöldség tárolható, eltartható!

Ha kérdésed van és szeretnéd hogy átbeszéljük, továbbra is szeretettel várlak a blogomon és emailben:)!

Kitartást és sok pihenést a böjtöléshez!!

3 megjegyzés:

  1. Szia, a teánál írtál 0,5 dl-t. Nem kevés az? Nem 0,5 l-t akartál irni? Erika

    VálaszTörlés
  2. De igen! Köszönöm az észrevételt, elírtam!

    VálaszTörlés
  3. a spenótból hogy tudod kipréselni a levet?

    VálaszTörlés

Írj te is véleményt, vagy kérdezz!