Fittanyuka

Fittanyuka

2011. július 3., vasárnap

Nyári teendőnk a táplálkozásban

hírlevelem folytatása...

A Föld elektromos erői most fejtik ki hatásukat a legnagyobb mértékben, ezért tikkasztók a napok és fojtogató a hőség, ami azonban szükséges, hogy őszre minden gyümölcs beérhessen.

Itt a nyári szabadságok ideje és az ember önkéntelenül is érzi, hogy minél több időt akar a szabadban, természetben lenni!
Kevésbé ismert az a nézet , hogy a nyári tikkasztó hőség gyógyhatású, mert sok feleslegestől szabadíthat meg, felkészíti és felerősíti szervezetünket a későbbi nagy teljesítményre.

Mint mindig, ilyenkor is a legjobb ha követjük a természet törvényeit és a nyár bőség-asztaláról válogatunk.
Hibás, hogy ha ilyenkor is a megszokott, főtt-sült, zacskós, dobozos ételeket részesítjük előnyben.

A táplálkozásnak mindig alkalmazkodnia kell az évszakokhoz.


Ne felejtsük el azt a fontos természeti törvényt sem, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket mindig akkor együk amikor a természet felkínálja azokat!

Kivétel néhány hasznos déli gyümölcs, mint például a citrom, grapefruit és az ananász.

Nézzük a nyár kínálta gyümölcsöket, zöldségeket és azok helyes társítását!

Az "r" nélküli hónapokat éljük és ilyenkor mellőzük a kenyeret, a túlzott keményítő és szénhidrát tartalmú ételek fogyasztását.

Most a nyers koszt van napirenden, ezért kerüljük a nehéz, tartalmas ételeket.

Fő táplálékaink a friss gyümölcsök, nyers, esetleg sült, párolt zöldségek, könnyen emészthető gabonák: mint például a köles, amarant, kukorica, árpa és friss zöld fűszernövények legyenek.

Természetesen fogyaszthatunk más ételeket is, de kevesebbet, részesítsük előnyben a fent felsoroltakat.

Gyümölcsök fogyasztása kúraszerűen ajánlott!

Többször hangsúlyoztam, hogy a gyümölcsök fogyasztása, csak akkor hasznos és egészséges, nem savasító ha helyesen fogyasztjuk őket.
Fontos szabály a gyümölcs fogyasztásánál, hogy csakis egyfajtát fogyasszunk egyszerre és ha csak nem gyümölcs napot tartunk akkor a gyümölcs evést korlátozzuk a reggeli- délelőtti órákra.

A gyümölcsök cukortartalma miatt, már önmagukban is képesek erjedni, ezért könnyen visszafele sülhet el a fogyasztásuk.

 Ugyanis az erjedésnek alkohol képződés a vége, amelyet a májnak ugyanúgy le kell bontania!

Ha mégis kétfajta gyümölcsöt keverünk akkor ne felejtsük el az erjedésgátló fűszereket alkalmazni, mint például a : fahéj, gyömbér, vanília, ánizs, szerecsendió, édeskömény.

Az alma az egyetlen kivétel, amelyet bármilyen gyümölccsel fogyaszthatunk együtt, habár én ilyenkor is javaslom az erjedésgátló fűszereket a savasodás elkerülése végett!

A gyümölcsök gyakorlatilag csak akkor nem savasítanak, ha kúraszerűen, önmagukban fogyasztjuk őket.

A májunkra van jó hatással a szamóca, málna, egres, akkor ha reggel- délelőtt fogyasztjuk őket és önmagukban.

Mindenfajta dinnye ideje a nyár . A sárgadinnye használ a húgyhólyagnak, a görögdinnye a májat, vesét méregteleníti. Ilyenkor kitűnő méregtelenítő kúrát csinálhatunk 2-3 napos dinnyekúrával.
3 napig akár csak görögdinnyét fogyasszunk kevés fahéjjal megszórva.
 Plusz folyadékot nem szükséges mellé fogyasztani, mert desztillált víz tartalma szépen átmossa szervezetünket.
Hibás társítás a sárgadinnyét desszertnek fogyasztani, vagy sonkával, előételnek.
Rossz belegondolni, hogy mi lesz az emésztés végeredménye!

A sárgabarack az izmokat erősíti, csak teljesen érett sárgabarackot fogyasszunk.
Óvakodjunk a túlérett gyümölcsöktől is, mert ott már elindult az erjedési folyamat, 37 C fokon pedig tovább folytatódik ha megesszük.
Az őszibarack nagyon jó vízpotló, frissít és sok tápláló folyadékkal látja el a szervezetünket. Szintén önmagában fogyasszuk, amennyi jólesik!

Nyár végén megjelenik a szőlő. Kúraszerűen ajánlott szintén fogyasztani, amikor napi 2-3 kg.-nyi mennyiséget is megehetünk. Regeneráló, roboráló, méregtelenítő  hatású. Nagyszerű minden gyomor bajnál.
A bőrünk megszépül, kivirul tőle.
Viszont ha nem teljes az egészségünk akkor takarékosan fogyasszuk, mert a túl sok édes szőlő emeli a vércukorszintet.
Magas cukortartalma miatt őt is szigorúan tilos együtt fogyasztani bármivel.
Ha fogyasztása során, után erős hashajtó hatását észleljük ( ami nem baj, mivel méregtelenít), vagy úgy érezzük, hogy kissé savasított még önmagában fogyasztva is, igyunk meg egy pohár NEUROSAN-os vizet. Semlegesíti, megköti a savakat. Bármikor máskor is alkalmazhatjuk, ha úgy érezzük, hogy a savasodás felütötte a fejét.


Zöldségekkel könnyebb a dolgunk, mivel szinte kivétel nélkül mindegyik lúgosít, tisztít.
Fogyaszthatjuk őket együtt szénhidrát, keményítő és fehérje tartalmú ételekkel.
 Természetesen nem egyszerre mindezt hanem külön-külön!
Minél több nyers salátát, hidegen sajtolt olajokkal együtt ehetjük, így segítjük a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
Fogyaszthatjuk a zöldségeket, mivel roppant ízletesek szabadban grillezve, enyhén megpárolva, minden nap szakban akár.
Vegyes saláta a legjobb hűsítő étel a forró időszakban, kevés hidegen sajtolt olíva olajjal.
Hűtő hatású gabona a köles és az árpa, amarant. Utóbbinak rendkívül magas az ásványianyag tartalma.

Sokan azt hiszik, hogy a szomjúságot, vagy a hőséget jeges víz, vagy jeges, hűtött, ételek, kólák bőséges élvezete által kell leküzdeni, nekik azonban gyakran meghűléssel, vagy gyomorgörccsel kell küszködniük, ilyen esetben inni kell egy csésze forró gyömbér teát.