Fittanyuka

Fittanyuka

2012. október 6., szombat

Léböjt megtörése és a Felépítő Étrend

 

Talán már lassan a böjtöd végéhez közeledsz és már képzeletben gyártod a recepteket , vagy kedvenc ételeidről álmodozol:).

Viszont azt kevesen tudják, hogy ahhoz, hogy egy böjtkúra igazán sikeres legyen 50%-ban függ a felépítő szakasztól.

Attól függetlenül, hogy hány naposat csináltál a szervezeted megpihent, nem kellett emésztenie, csakis a felesleges dolgoktól szabadult meg.
Ezek után nem bombázhatod újra a nehéz ételekkel, vagy olyan anyagokkal amelyektől éppen sikeresen megszabadult
( egy részüktől).
Ezért nagyon fontos, hogy hogyan és mivel is törjük meg a böjtöt és utána milyen táplálékkal TÁPLÁLJUK TESTÜNKET!
Mivel vissza kell, hogy picit szoktassuk szervezetünk az emésztésre ezért csakis olyan ételeket együnk amelyek rost és enzim gazdag ételek, élő ételek:
 
Ilyenek a nyers zöldségek, gyümölcsök, csírák, magvak, teljes értékű gabonák.
És még mindig fontos szerepe van a bőséges folyadék bevitelnek!
 
A legjobb, ha kihasználjuk a " helyzetet" és egészségesebb ételeket kezdünk el fogyasztani, nem térünk vissza helytelen szokásainkhoz.
Mert a böjt után a legfogékonyabb a szervezet.
Érdemes megfigyelni, hogy megváltozik ízlelésünk, az eddig íztelennek hitt zöldségek, hirtelen finomabbak lesznek!
Böjt után szintén kerüljük a túlzott só, cukor fogyasztását, viszont ami eddig nem volt sós, azt most sósnak érezzük!
 
Ami még nagyon fontos: Az Alapos Rágás, tudvalévő, hogy az emésztés már a rágáskor elkezdődik, tehát az első falatokat alaposan rágjuk meg!!
 
1. Nézzük, milyen legyen az ideális "böjt törő" étel:
Mindenképpen nyers legyen és ne tartalmazzon mesterséges anyagokat.
Tehát ideális lehet bármilyen gyümölcs természetes formában, vagy egy kis tál nyers saláta hidegen sajtolt olajjal, citromlével, tehetünk bele csírákat, hogy fokozzuk a vitalitásunkat!
 
2. A második étkezésnél ezt már kiegészíthetjük valamilyen gabona félével, pl: főtt barna rizzsel, vagy kölessel, élesztőmentes kenyérrel, akár puffasztott rizs szelettel stb.
 
3. A harmadik étkezés már lehet valamilyen párolt vagy főtt zöldség, magasabb fehérje tartalmú növényi étel, pl: tofu, búza hús, csicseriborsó, bab, stb.
 
A felépítő napoknak annyi napnak kell lennie, mint a böjti napok száma.
Tehát ha 7 napos böjtöt tartottunk akkor 7 napig, de minimum 3-4 napig ne térjünk vissza az előtte megszokott étrendhez!!
 
Még pontosabban ne fogyasszunk: Húst, tejterméket, cukrot, kávét, alkoholt, sok sót, mesterséges ízfokozókat, feldolgozott élelmiszereket. Figyeljük magunkat és, mint már említettem igyekezzünk kialakítani ( ha eddig nem tettük) egy egészségesebb étrendet.

Mindenkinek ajánlom a gastro blogom ahol kedvére csemegézhet a receptek között az is aki nem vega, mert mint már említettem a felépítő szakaszban a kímélő ételeké a főszerep!!

Ki tudja, hátha a végén megkedveled és megszereted az új alapanyagokat, ízeket:)

Tapasztalatokat írhattok, nagyon örülnék neki, itt a megjegyzésekhez vagy a facebookon!